Omställning Göteborg

samlingsplats för omställningsrörelsen i göteborg

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Välkommen till Omställning Göteborg

Vi håller på att ställa om!

Välkommen till Omställning Göteborgs websidor. Omställning Göteborg är ett nätverk av människor som på olika sätt vill arbeta för att Göteborg ska bli mindre beroende av fossila bränsle, och mer ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart. Välkommen att delta!


Omställningsnätverket försöker skapa kontakter och få människor att praktiskt engagera sig för en mer hållbar framtid. Vi jobbar för mer samarbete mellan individer, grupper och organisationer i Göteborg, och för att skapa praktiska hållbara exempel. Hittills har vi fokuserat mest på odling- och matfrågor, men vi jobbar även med samtal och folkbildning, cykelkök, energi, byggande , inre omställning mm. Välkommen att registrera dig för något av våra nyhetsbrev, där vi informerar om aktuella händelser och nya grupper.

Omställning Göteborg jobbar med arbetsgrupper för olika intresseområden. Du hittar information om dem ovan i menyn men också här. Odling och mat-gruppen, Bygga/Bo och Energi-gruppen, Medvetandehöjande och Utbildningsgruppen, Grön Företagsamhet. Kolla även in vårt galleri och diskussionsforum.

Det projekt som är mest aktivt är Odlingskooperativet Tillsammans i Mölndal som startades våren 2010 av bland annat arbetsgruppen för odling och mat och delar av nätverket Mykorrhiza. Du kan alltid hitta uppdaterad information om kommande händelser i kalendern.


Den orangea godingen på fotot är en Ushi Kuri eller Red kuri squash från tillsammansodlingen. De är vackra, goda, näringsrika och lätta att cykla in till stan.

Omställningskonferens och Ställ Om-Natta 2013 - preliminärt program

11-13 Oktober arrangeras den tredje officiella Omställningskonferensen i Göteborg. Programmet är under konstruktion men redan nu skickar vi ett preliminärt program, där ni kan få en känsla för vad som kommer hända. Nu finns uppdaterat program i kalendern: här finns tider och annat!t_150_150_16777215_0___images_stories_omstllningskonferens_gteborg_2013_-_preliminrt_program.jpg

Frågor som ställs: Hur vi kan återställa hälsosamma relationer till vår planet, våra lokalsamhällen och oss själva, och samtidigt producera det vi behöver, försörja oss och organisera en god välfärd?

Det blir bl.a. framtidsverkstaden OmställningsStad Någonstans (lörd 12 obs! anmälan krävs: Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen ). Uppbyggnad av en framtida omställd stad i realtid med Teater K. 

Det blir också fokus på nya ekonomiska mönster med gåvoekonomistrukturer, återbruks- och lånesystem, stödstrukturer för lokalproduktion på micronivå och projektet som inom Transition Towns-rörelsen kallas REconomy mm. 

Hela programmet är öppet och kostnadsfritt. Vi tar dock emot gåvor och donationer, som motsvarar kostnader för att skapa arrangemanget. Detta gäller t.ex. kostnader för mat. Maten lagas av Tillsammansodlingens Jordbrukskooperativ i Mölndal, med lokala ekologiska råvaror. www.tillsammansodlingen.se

Eventuellt överskott från gåvor och donationer går till det nystartade projektet Omställningsverkstan, som är en fysisk mötesplats för Omställning, Återbruk, DIY, Gåvoekonomi, Hälsa osv. på Vegagatan 1 

Senast uppdaterad 2013-09-17 14:56

Världsmiljödagen i Botaniska + Miljörörelsens pris 'Gröna Glenn'

Göteborgs stads tjänstemän är vinnare av den lokala miljörörelsens pris ”Gröna Glenn”

Prisutdelning onsdag 5 juni kl 16.50 vid Hagakyrken i samband med Världsmiljödagens firande.

Kontakt: Ian Fiddies, 0739 24 23 41, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen


Idag 4 juni kommer politikerna troligen besluta om de ska anta åtgärderna föreslagna i Göteborgs Miljöprogram. Oavsett hur besluten går vill vi passa på att uppmärksamma det gedigna arbete som lett fram till Miljöprogramsförslaget. Prisets motivering är följande:


Göteborgs miljörörelse har skapat ett nytt miljöpris som kallas ”Gröna Glenn”. Det här priset delar vi ut till den eller dem som har gjort den största nyttan för miljön i Göteborgs stad det gångna året.


För 2012 vill vi dela ut Gröna Glenn till de tjänstemän som har varit med och tagit fram förslaget till Göteborgs Miljöprogram. Åtgärderna som föreslås i miljöprogrammet är otillräckliga för att nå Göteborgs klimatmål men om de genomförs kommer det att innebära ett stort kliv i rätt riktning.


Utifrån miljöprogrammet är det tydligt att Göteborg har tjänstemän som verkligen bryr sig om kommande generationers möjlighet att tillgodose sina behov. Tack för det!


-Det som jag upplever som särskilt positivt med Miljöprogrammet är att det består av många små pragmatiska åtgärder som omfattar hela staden. Att nå klimatmålet kräver inte massa dyrbara obeprövade tekniska lösningar. Som exempel, förslaget att sänka hastigheterna inne i stan till 30km/h, det skulle vara fördelaktig på otroligt många sätt. Och inte bara gynna klimatet. -Säger Ian Fiddies från Klimataktion.


Ida Nilsson, aktiv i Jordens Vänner tycker så här: -Det skulle vara ett steg i helt fel riktning om Göteborgs politiker inte godtar Miljöprogrammet.. Nya grepp som Miljöprogrammet behövs verkligen om miljömålen ska nås.


Kajsa Lindqvist från Cykelköket är också positiv: - Miljöprogrammet bevisar att staden börjar ta cyklisters behov på fullaste allvar. Bra jobbat!


Gröna Glenn priset delas ut i år av, Cykelköket, Jordens Vänner, Klimataktion, och Omställning Göteborg.


Programmet för hela Världsmiljödagens firande följer:FIRA VÄRLDSMILJÖDAGEN MED OSS ONSDAGEN DEN 5 JUNI


En planet - Ett Göteborg

Omställningen till ett ännu mer miljömedvetet Göteborg växer så att det knakar!


Dagen till ära kommer det att finnas en del aktiviteter, bland annat en parad, prisutdelning samt program på Botaniska Trädgården.


Programmet


Röhsska museet

på Vasagatan 37-39

Lunchföredrag om Omställningsgrörelsen av Studiefrämjandet.


Parad & Prisutdelning

Vi firar omställningen i Göteborg och jorden med en färgsprakande fjärilsparad och prisutdelning.


Utklädda till fjärilar och andra inspirerande väsen symboliseras transformationen från det ohållbara till det hållbara.


16.30 Samling i parken bredvid Hagakyrkan (mellan Kyrkan och Kurs- och tidningsbiblioteket)


16.50 Utdelning av Miljöpriset Gröna Glenn


17.00 Avfärd till Botaniska trädgården

Paraden går längs Haga Nygata, Järntorget och Linnégatan till Botaniska trädgården.


De som vill delta får gärna klä ut sig i fantasifulla kläder som ger associationer till fjärilar och göra plakat eller banderoller på det här temat.


Botaniska trädgården

17.00 - Picknick

- Tipspromenad

- Klimatcoachning med Naturskyddsföreningen


18.00 - Dramatiserad skogsvandring med naturväsen

- Trädkramarceremoni

- Workshops om gruvindustrin i Sverige av Fältbiologerna

- Yttersta Kören sjunger

- Konsert med Quirio från Mexico!


Arrangörer för Världsmiljödagens firande: Botaniska trädgård, Fältbiologerna, Jordens Vänner, Klimataktion, Naturskyddsföreningen Göteborg, Omställning Göteborg, Studiefrämjandet, World Consious Pact och Konstnär Maria Wallin


Senast uppdaterad 2013-06-05 09:43

Hur vill vi bo? Folkbildningsdag för Bygga- och Bofrågor

t_150_150_16777215_0___images_stories_folkbildningsdag_bo_och_bygga.jpgBoendefrågan i Göteborg är en knäckfråga för hållbar utveckling och omställning. Där möts frågor om ekologi, energi, demokrati, livskvalitet, sociala frågor osv. Dagen syftar till en fördjupning kring boendefrågorna, och vill bidra till att öka kunskapen och initiativförmågan hos de (alltså vi alla) som ska bo i husen, snarare än hos de som tjänar pengar på att vi bor i husen.

För lunch anmäl er till: elinor.askmar@studieframjandet.se
Vi kommer även att ta ett frivilligt inträde, som går till kostnader för dagen.Program:

Boendets osynliga men viktiga värden.

Bostadsförsörjning i Göteborg.

Vad driver upp boendekostnaderna och vad kan vi göra åt det?Dagen kommer även att kryddas med alternativa berättelser om vad ett boende kan vara....


Deltagande från kommunens nämnder och styrelser och från byggande aktörer!


Efter heldagen kommer tre temakvällar att arrangeras, med följande teman:

 • 17 april kl 18-20 Planprocessen - Café Planet/Ekocentrum
 • 24 april kl 18-20 Att bygga miljöriktigt och efter ekologiska principer - Café Planet/Ekocentrum
 • 29 april kl 19-21 Lån, låneregler och alternativa finansieringsmöjligheter - Falken


Mer info kommer på www.omstallninggoteborg.se
Kontakt: elinor.askmar@studieframjandet.se

Medarrangörer: Ecovillage Svandammen, Studiefrämjandet, Omställning Göteborg, Lerbyggarföreningen, Ekobanken, JAK-banken, Jag vill ha bostad nu, Nätverket hållbara hem, Byggemenskaper

Skriv för Planeten!

Detta är tävlingen där du kan få utlopp både för din kreativitet och ditt miljöengagemang på en och samma gång. Skriv en låt för planeten! Vinn en grönare värld!

Sju av tio ungdomar oroar sig för klimatförändringar och planetens överlevnad. De upplever att de inte har någon att prata med om detta. Med denna musiktävling vill vi skapa en arena för att kunna ge utlopp för dessa tankar.

Formulera dina tankar i ord i denna musiktävling där låttexten står i fokus.

För mer information om tävlingsupplägg och regler, tankarna bakom tävlingen gå in på www.skrivförplaneten.se

Final på Brewhouse 1 december! Sista inlämning av bidrag 17 november!

t_150_150_16777215_0___images_stories_skrivfrplaneten.png

Senast uppdaterad 2012-10-29 12:08

Sida 1 av 6

 • «
 •  Första 
 •  Föregående 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  Nästa 
 •  Sista 
 • »