Omställning Göteborg

samlingsplats för omställningsrörelsen i göteborg

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Välkommen till Omställning Göteborg

Vi håller på att ställa om!

Välkommen till Omställning Göteborgs websidor. Omställning Göteborg är ett nätverk av människor som på olika sätt vill arbeta för att Göteborg ska bli mindre beroende av fossila bränsle, och mer ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart. Välkommen att delta!


Omställningsnätverket försöker skapa kontakter och få människor att praktiskt engagera sig för en mer hållbar framtid. Vi jobbar för mer samarbete mellan individer, grupper och organisationer i Göteborg, och för att skapa praktiska hållbara exempel. Hittills har vi fokuserat mest på odling- och matfrågor, men vi jobbar även med samtal och folkbildning, cykelkök, energi, byggande , inre omställning mm. Välkommen att registrera dig för något av våra nyhetsbrev, där vi informerar om aktuella händelser och nya grupper.

Omställning Göteborg jobbar med arbetsgrupper för olika intresseområden. Du hittar information om dem ovan i menyn men också här. Odling och mat-gruppen, Bygga/Bo och Energi-gruppen, Medvetandehöjande och Utbildningsgruppen, Grön Företagsamhet. Kolla även in vårt galleri och diskussionsforum.

Det projekt som är mest aktivt är Odlingskooperativet Tillsammans i Mölndal som startades våren 2010 av bland annat arbetsgruppen för odling och mat och delar av nätverket Mykorrhiza. Du kan alltid hitta uppdaterad information om kommande händelser i kalendern.


Den orangea godingen på fotot är en Ushi Kuri eller Red kuri squash från tillsammansodlingen. De är vackra, goda, näringsrika och lätta att cykla in till stan.

Nationell Omställningskonferens avslutar Framtidsveckan 11-12 okt

Omställningskonferens, 11–12 oktober i Göteborg

Praktiskt

Tid: 11–12 oktober (med smygstart på fredagskvällen den 10e för de som vill)
Plats: Studiefrämjandet Göteborg, Falkgatan 7. Det finns samåkning genom gratis Skjutsbuss Stockholm-Göteborg för helgen!
Kostnad: 150 kr för en dag eller 300 kr för både lördag och söndag – inklusive lunch, förmiddags- och eftermiddagsfika, middag på lördagskvällen och tårtkalas på söndagseftermiddagen. All mat är vegetarisk. Betalas helst direkt när du anmäler dig.Nationell Omställningskonferens
Anmälan: Senast den 26 september om du vill ha handlingar inför årsmötet skickade till dig via e-post
Vi byter grejer med varann: Under konferensen kommer det att finnas en kontinuerlig byteshörna – ta gärna med något du vill byta bort!

Anmälan finns på: omställning.net/konf2014

Program

Fredag

17-22 Ställ Om Natta i Omställningsverkstan, Vegagatan 1
Välkommen på föreläsningar, mingel, filmvisning och öppet hus på Omställningsverkstan! Hur kan vi ställa om Göteborg till att bli en grönare och mer demokratisk stad med bättre livskvalitet? En del av Framtidsveckan och Kulturnatta i Göteborg. (Detta blir helgens tillfälle att besöka Omställningsverkstan som bland annat huserar Göteborgs Cykelkök, Klädotek och Hackerspace.)

Kortföreläsningar om:

 • Bra Nyheter – Nyhetsrapportering som speglar verkligheten
 • Hejdå mekanistisk världsbild!
 • Vetenskaplig metod för global fred och hållbarhet
 • Svandammen Ecovillage – ett projekt i göteborgstrakten
 • Direktdemokrati
 • Cykellogistikens potential
 • Något är möjligt – ekologi som livsnjutning
 • Skjutsgruppen
 • JAK medlemsbank


Lördag

9.30 Morgonmeditation

10.00-12.00 Inledningstalare Frances Northorp från Transition Town Totnes och REconomy project och
Pella Thiel, ordförande Stödföreningen för omställningsinitiativ

12.00-13.30 Lunch

12.00-12.45 Danspass
Ställ av huvudet och ställ in dig på rörelse, röst och avspänning. Kom som du är och känn dig bekväm! Med Malin Bjersing.

Parallella workshops

13.30-15.00 REconomy
Att gå från att kritisera det ekonomiska systemet till att ta ett brett grepp om nya hållbara ekonomiska mönster, verksamheter och beteenden – Francis Northorp från Transition Town Totnes berättar om erfarenheter från England och hur de jobbat med REconomy project.

13.30-15.00 Praktiska omställningsexempel från Sverige och världen
Jan Forsmark, Hela Sverige ska leva.

13.30-15.00 Tre kriser: ekonomi, energi och ekologi
Oscar Kjellberg, f.d. VD för JAK-banken.

15.00-15.30 Fika

15.30-17.00 Common Cause/Gemensam sak
Vikten av värderingar och medveten kommunikation för omställning – Pella Thiel, www.valuesandframes.org

15.30-17.00 Introduktion till Lokal Ekonomisk Raket
JAK-bankens årsmöte har bestämt att material om lokal ekonomisk utveckling skall tas fram. Stephen Hinton, omställare och styrelsemedlem i JAK presenterar LERAKET, ett verktygspaket för Reconomy på svenska. (Länk)

15.30-17.00 Hur kan man jobba med samåkning på landsbygden?
Mattias Jägerskog från Skjutsgruppen och OuiShare Sweden håller i en workshop om hur man kan jobba med samåkning och skjutsgrupper på landsbygden.

17.00 Uppsamling efter dagen

18.00 Fest!
Lördagkvällen bjuder på fest med mat, musik och dans.

Söndag

9.30 Morgonmeditation

10.00 Inledning – Niklas Högberg

10.30-12.00 Open space
Vad vill du diskutera och vrida och vända på tillsammans med andra?

Förutbestämda open spacepass:
Utbildning för omställning
Web/kommunikation för omställning
Inre omställning
1 year in transition

10.30-13.30 Växtbytarträff
Ta med växter och fröer och byt, byt, byt!

12.00-13.30 Lunch
med möjlighet till fortsatt open space och prel. med en ”good mob”!

13.30-15.00 Årsmöte
Den nationella Stödföreningen för omställningsinitiativ bildades i Järna i december 2013. Nu är det dags för föreningens första årsmöte och nyval av styrelse!

15.00-16.00 Tårta!
Vi avslutar konferensen med firande av det vi gjort och det som kommer!Nationell konferens

På plats under helgen kommer även finnas utställningar, en kreativ hörna, med mera. ”It’s more like a party than a protest!”


Göteborgs första Framtidsvecka! 6-12 okt!

Framtidsveckan kommer till Göteborg 6-12 oktober

Göteborgs första Framtidsvecka

6-12 oktober är det dags för Göteborgs första Framtidsvecka att sätta fokus på allt det positiva som görs i Göteborg för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Ett 50 – tal aktörer medverkar med det gemensamma målet att höja medvetenheten om att det går att förändra vårt sätt att leva och förvalta vår stad.

Programmet är fylligt och inrymmer vitt skilda punkter såsom: BiEffekter – Invigning av veckan med konst och musik på GöteborgsOperan, Food for thought – heldag om mat & odling i frihamnen, REconomy – hållbar försörjning med lokalekonomisk utvecklilng, testa elcyklar, studiebesök hos stadshöns, Nationell Omställningskonferens, klädbytardag, Bee-hearing, klimatsmarta religioner mm.

Hela programmet finns på:

http://www.studieframjandet.se/framtidsveckan/Goteborg/Program/

Omställningskonferens och Ställ Om-Natta 2013 - preliminärt program

11-13 Oktober arrangeras den tredje officiella Omställningskonferensen i Göteborg. Programmet är under konstruktion men redan nu skickar vi ett preliminärt program, där ni kan få en känsla för vad som kommer hända. Nu finns uppdaterat program i kalendern: här finns tider och annat!t_150_150_16777215_0___images_stories_omstllningskonferens_gteborg_2013_-_preliminrt_program.jpg

Frågor som ställs: Hur vi kan återställa hälsosamma relationer till vår planet, våra lokalsamhällen och oss själva, och samtidigt producera det vi behöver, försörja oss och organisera en god välfärd?

Det blir bl.a. framtidsverkstaden OmställningsStad Någonstans (lörd 12 obs! anmälan krävs: Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen ). Uppbyggnad av en framtida omställd stad i realtid med Teater K. 

Det blir också fokus på nya ekonomiska mönster med gåvoekonomistrukturer, återbruks- och lånesystem, stödstrukturer för lokalproduktion på micronivå och projektet som inom Transition Towns-rörelsen kallas REconomy mm. 

Hela programmet är öppet och kostnadsfritt. Vi tar dock emot gåvor och donationer, som motsvarar kostnader för att skapa arrangemanget. Detta gäller t.ex. kostnader för mat. Maten lagas av Tillsammansodlingens Jordbrukskooperativ i Mölndal, med lokala ekologiska råvaror. www.tillsammansodlingen.se

Eventuellt överskott från gåvor och donationer går till det nystartade projektet Omställningsverkstan, som är en fysisk mötesplats för Omställning, Återbruk, DIY, Gåvoekonomi, Hälsa osv. på Vegagatan 1 

Senast uppdaterad 2013-09-17 14:56

Världsmiljödagen i Botaniska + Miljörörelsens pris 'Gröna Glenn'

Göteborgs stads tjänstemän är vinnare av den lokala miljörörelsens pris ”Gröna Glenn”

Prisutdelning onsdag 5 juni kl 16.50 vid Hagakyrken i samband med Världsmiljödagens firande.

Kontakt: Ian Fiddies, 0739 24 23 41, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen


Idag 4 juni kommer politikerna troligen besluta om de ska anta åtgärderna föreslagna i Göteborgs Miljöprogram. Oavsett hur besluten går vill vi passa på att uppmärksamma det gedigna arbete som lett fram till Miljöprogramsförslaget. Prisets motivering är följande:


Göteborgs miljörörelse har skapat ett nytt miljöpris som kallas ”Gröna Glenn”. Det här priset delar vi ut till den eller dem som har gjort den största nyttan för miljön i Göteborgs stad det gångna året.


För 2012 vill vi dela ut Gröna Glenn till de tjänstemän som har varit med och tagit fram förslaget till Göteborgs Miljöprogram. Åtgärderna som föreslås i miljöprogrammet är otillräckliga för att nå Göteborgs klimatmål men om de genomförs kommer det att innebära ett stort kliv i rätt riktning.


Utifrån miljöprogrammet är det tydligt att Göteborg har tjänstemän som verkligen bryr sig om kommande generationers möjlighet att tillgodose sina behov. Tack för det!


-Det som jag upplever som särskilt positivt med Miljöprogrammet är att det består av många små pragmatiska åtgärder som omfattar hela staden. Att nå klimatmålet kräver inte massa dyrbara obeprövade tekniska lösningar. Som exempel, förslaget att sänka hastigheterna inne i stan till 30km/h, det skulle vara fördelaktig på otroligt många sätt. Och inte bara gynna klimatet. -Säger Ian Fiddies från Klimataktion.


Ida Nilsson, aktiv i Jordens Vänner tycker så här: -Det skulle vara ett steg i helt fel riktning om Göteborgs politiker inte godtar Miljöprogrammet.. Nya grepp som Miljöprogrammet behövs verkligen om miljömålen ska nås.


Kajsa Lindqvist från Cykelköket är också positiv: - Miljöprogrammet bevisar att staden börjar ta cyklisters behov på fullaste allvar. Bra jobbat!


Gröna Glenn priset delas ut i år av, Cykelköket, Jordens Vänner, Klimataktion, och Omställning Göteborg.


Programmet för hela Världsmiljödagens firande följer:FIRA VÄRLDSMILJÖDAGEN MED OSS ONSDAGEN DEN 5 JUNI


En planet - Ett Göteborg

Omställningen till ett ännu mer miljömedvetet Göteborg växer så att det knakar!


Dagen till ära kommer det att finnas en del aktiviteter, bland annat en parad, prisutdelning samt program på Botaniska Trädgården.


Programmet


Röhsska museet

på Vasagatan 37-39

Lunchföredrag om Omställningsgrörelsen av Studiefrämjandet.


Parad & Prisutdelning

Vi firar omställningen i Göteborg och jorden med en färgsprakande fjärilsparad och prisutdelning.


Utklädda till fjärilar och andra inspirerande väsen symboliseras transformationen från det ohållbara till det hållbara.


16.30 Samling i parken bredvid Hagakyrkan (mellan Kyrkan och Kurs- och tidningsbiblioteket)


16.50 Utdelning av Miljöpriset Gröna Glenn


17.00 Avfärd till Botaniska trädgården

Paraden går längs Haga Nygata, Järntorget och Linnégatan till Botaniska trädgården.


De som vill delta får gärna klä ut sig i fantasifulla kläder som ger associationer till fjärilar och göra plakat eller banderoller på det här temat.


Botaniska trädgården

17.00 - Picknick

- Tipspromenad

- Klimatcoachning med Naturskyddsföreningen


18.00 - Dramatiserad skogsvandring med naturväsen

- Trädkramarceremoni

- Workshops om gruvindustrin i Sverige av Fältbiologerna

- Yttersta Kören sjunger

- Konsert med Quirio från Mexico!


Arrangörer för Världsmiljödagens firande: Botaniska trädgård, Fältbiologerna, Jordens Vänner, Klimataktion, Naturskyddsföreningen Göteborg, Omställning Göteborg, Studiefrämjandet, World Consious Pact och Konstnär Maria Wallin


Senast uppdaterad 2013-06-05 09:43

Sida 1 av 6

 • «
 •  Första 
 •  Föregående 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  Nästa 
 •  Sista 
 • »